Lachen is het beste medicijn!
22 januari 2019 

Lachen is het beste medicijn!

Humor en lachen, de gezondheidsvoordelen: Natuurlijk, het is leuk om eens goed te lachen. Maar wist je dat het je gezondheid kan verbeteren? Het is waar: lachen is een sterk medicijn. Het trekt mensen samen op manieren die gezonde fysieke en emotionele veranderingen in het lichaam teweegbrengen. Lachen versterkt je immuunsysteem, stimuleert je humeur, vermindert pijn en beschermt je tegen de schadelijke effecten van stress. Als kinderen lachten we honderden keren per dag, maar als volwassenen neigt het leven ernstiger te zijn en komt gelach minder vaak voor. Maar door meer mogelijkheden voor humor en gelach te zoeken, kan je je emotionele gezondheid verbeteren, je relaties versterken, meer geluk ervaren en zelfs jaren aan je leven toevoegen.

Waarom is lachen het zoetste medicijn voor lichaam en geest?

Lachen is een krachtig tegengif tegen stress, pijn en conflicten. Niets werkt sneller of betrouwbaarder om je geest en lichaam weer in balans te brengen dan om te lachen. Humor verlicht je lasten, geeft hoop, verbindt je met anderen en houdt je geaard, gefocust en alert. Het helpt je ook sneller woede te laten varen en te vergeven.

Met zoveel kracht om te helen en te vernieuwen, is het vermogen om gemakkelijk en vaak te lachen een geweldige hulpbron om problemen te overwinnen, je relaties te verbeteren en zowel je fysieke als emotionele gezondheid te ondersteunen. Het beste van alles is dat dit onschatbare medicijn leuk, gratis en gebruiksvriendelijk is.

Lachen is goed voor je gezondheid

Lachen ontspant het hele lichaam. Een goede, hartelijke lach, verlicht fysieke spanning en stress, waardoor je spieren zo ongeveer 45 minuten lang ontspannen blijven.

Lachen verhoogt het immuunsysteem. Lachen vermindert stresshormonen en verhoogt immuuncellen en infectiebestrijdende antilichamen, waardoor je weerstand tegen ziekten wordt verbeterd.

Lachen triggert de introductie van endorfines, de natuurlijke, feelgood chemicaliën van het lichaam. Endorfines bevorderen een algeheel gevoel van welzijn en kunnen zelfs tijdelijk pijn verlichten.

Lachen beschermt het hart. Lachen verbetert de functie van bloedvaten en verhoogt de bloedstroom, dit werkt beschermend tegen een hartaanval en andere cardiovasculaire problemen.

Lachen verbrandt calorieën. Oke, dus het is geen vervanging voor naar de sportschool gaan, maar een studie vond dat lachen gedurende 10 tot 15 minuten per dag ongeveer 40 calorieën kan verbranden, wat genoeg zou kunnen zijn om drie of vier pond te verliezen in de loop van een jaar.

Lachen maakt de zware last van de woede lichter. Niets verspreidt boosheid en conflicten sneller dan een gezamenlijke lach. Kijken naar de grappige kant kan problemen relativeren en je in staat stellen verder te gaan na confrontaties zonder vast te houden aan verbittering of wrok.

Lachen kan je zelfs helpen langer te leven. Een onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met een sterk gevoel voor humor langer leefden dan mensen die niet zoveel lachen. Het verschil was vooral opmerkelijk voor degenen die tegen kanker streden.

Lichamelijke gezondheidsvoordelen van lachen: antistress

 • Verhoogt de immuniteit voor ziekten
 • Verlaagt stresshormonen
 • Vermindert pijn
 • Ontspant je spieren
 • Voorkomt hartaandoeningen

Geestelijke gezondheidsvoordelen van lachen:

 • Voegt vreugde en levensvreugde toe
 • Verlicht angst en spanning
 • Vermindert stress
 • Verbetert de stemming
 • Versterkt veerkracht

Sociale voordelen van lachen:

 • Versterkt relaties
 • Trekt anderen naar je toe
 • Verbetert teamwork
 • Helpt conflicten op te lossen
 • Bevordert groepsbindingLachen helpt je geestelijk gezond te blijven

Lachen zorgt ervoor dat je je goed voelt. Dit positieve gevoel blijft bij je, ook nadat het lachen klaar is. Humor helpt je om een positieve, optimistische kijk te houden bij moeilijke situaties, teleurstellingen en verlies.

Lachen geeft je de moed en kracht om nieuwe bronnen van betekenis en hoop te vinden. Zelfs in de moeilijkste tijden kan een lach een lange weg banen om je beter te laten voelen. En lachen is echt besmettelijk, alleen het horen van lachen priemt je hersenen op en bereidt je voor om te glimlachen en mee te doen met het plezier.

De link tussen lachen en geestelijke gezondheid

Lachen stopt verontrustende emoties. Je kunt je niet angstig, boos of verdrietig voelen als je lacht.

Lachen helpt je ontspannen en op te laden. Het vermindert stress en verhoogt de energie, zodat je geconcentreerd kan blijven en meer kan bereiken.

Lachen verschuift het perspectief, waardoor je situaties in een realistischer, minder bedreigend licht kunt zien. Een humoristisch perspectief creëert een psychologische afstand, dit kan je helpen om niet overweldigd te raken.

Lachen brengt je dichter bij anderen, wat een diepgaand effect kan hebben op alle aspecten van je mentale en emotionele gezondheid.

Lachen brengt mensen bij elkaar en versterkt relaties

Er is een goede reden waarom sommige humoristische tv-programma’s lachsporen gebruiken: lachen is besmettelijk. Je zult vele malen eerder om andere mensen lachen dan wanneer je alleen bent. En hoe meer gelach je in je eigen leven brengt, hoe gelukkiger jij en degenen om je heen je zullen voelen.

Het delen van humor is de helft van het plezier – in feite is het meeste gelach niet afkomstig van het horen van moppen, maar eerder van het gewoon tijd doorbrengen met vrienden en familie. En het is dit sociale aspect dat zo’n belangrijke rol speelt in de gezondheidsvoordelen van lachen. Je kunt niet lachen met andere mensen tenzij je de tijd neemt om je er echt mee bezig te houden. Als je om iemand geeft en je telefoon links laat liggen om zo echt contact met elkaar te hebben, ben je bezig met een proces dat het zenuwstelsel opnieuw in evenwicht brengt. Het zorgt ervoor dat je minder stressreacties krijgt. En als je lacht, zal je beide gelukkiger, positiever en meer ontspannen in het leven staan, zelfs al heb je te maken met een stressvolle situatie.

Hoe samen lachen relaties kan versterkengeen stress

Gedeeld gelach is een van de meest effectieve tools om relaties fris en spannend te houden. Alle delen van emoties bouwt sterke en duurzame relaties op, maar lachen  voegt ook vreugde, vitaliteit en veerkracht toe. En humor is een krachtige en effectieve manier om wrok, meningsverschillen en pijn te helen. Lachen verenigt mensen in moeilijke tijden.

Humor en speelse communicatie versterken onze relaties door positieve gevoelens teweeg te brengen en een emotionele band te bevorderen. Als we met elkaar lachen, ontstaat er een positieve band. Deze band fungeert als een sterke buffer tegen stress, meningsverschillen en teleurstellingen. Door humor en gelach in relaties kun je:

Meer spontaan zijn. Humor haalt je uit je hoofd en houdt je weg van problemen.

Defensiviteit loslaten. Lachen helpt je om wrok, oordelen, kritiek en twijfels te vergeten.

Remmingen vrijgeven.Je angst om achter te blijven, verdwijnt.

Je ware gevoelens uitten. Diepe gevoelde emoties mogen naar de oppervlakte komen.

Gebruik humor om meningsverschillen en spanning in je relatie op te lossen

Lachen is een bijzonder krachtig hulpmiddel om conflicten te beheersen en spanningen te verminderen wanneer emoties hoog oplopen. Of je nu met romantische partners, vrienden en familie of collega’s werkt, je kan leren om humor te gebruiken om meningsverschillen glad te strijken, ieders stressniveau te verlagen en te communiceren op een manier die je relaties opbouwt in plaats van afbreekt.

Hoe je meer gaat lachen in je leven

Lachen is je geboorterecht, een natuurlijk onderdeel van het leven dat aangeboren is. Zuigelingen beginnen te glimlachen tijdens de eerste levensweken en lachen hardop binnen maanden na de geboorte. Zelfs als je niet opgroeit in een huishouden waar gelach een gewoon geluid is, kun je leren lachen in elk stadium van het leven.

Begin met het opzij zetten van tijd om humor en gelach op te zoeken, eigenlijk net zoals je tijd vrijmaakt om te sporten. Uiteindelijk wil je humor en lachen in je hele leven verweven hebben en het van nature in alles vinden.

Hier zijn enkele manieren om te starten:

Glimlach. Glimlachen is het begin van lachen, en net als lachen is het aanstekelijk. Als je naar iemand kijkt of iets ziet dat je goed doet, glimlach dan. In plaats van naar beneden kijken naar je telefoon, kijk je omhoog en glimlach je naar mensen die langs je heen komen. Let eens op wat dit met de ander doet.

Tel je zegeningen. Maak letterlijk een lijst. De simpele handeling van kijken naar positieve dingen in je leven zal je afleiden van negatieve gedachten die humor belemmeren.

Als je gelach hoort, ga er dan naar toe. Soms zijn humor en lachen privé, een gedeelde grap tussen een kleine groep, maar meestal niet. Vaker zijn mensen erg blij iets grappigs te delen omdat het hen de kans geeft om opnieuw te lachen en de humor die je erin vindt, te voeden. Als je gelach hoort, zoek het uit en vraag: “Wat is er grappig?”

Breng tijd door met leuke, speelse mensen. Dit zijn mensen die gemakkelijk lachen – zowel bij zichzelf als bij de rare dingen van het leven – en die de humor gewoonlijk vinden in alledaagse gebeurtenissen. Hun speelse manier van kijken en lachen zijn besmettelijk. Zelfs als je jezelf niet als een luchtig, humoristisch persoon beschouwt, kun je nog steeds mensen opzoeken die graag lachen en anderen aan het lachen maken. Elke komiek waardeert een publiek.

Breng humor in gesprekken. Vraag mensen: “Wat is het grappigste wat er vandaag met je is gebeurd? Deze week? In jouw leven?”Gemaakt lachen

Dus, wat als je echt niets “grappig” kunt vinden? Geloof het of niet, het is mogelijk om te lachen zonder een grappige gebeurtenis te ervaren – en gemaakt lachen kan net zo nuttig zijn als het echte werk. Het kan sporten zelfs leuker en productiever maken. Een Georgia State University-studie wees uit dat het opnemen van periodes van ‘nep’ gelach in een oefeningsprogramma de geestelijke gezondheid van ouderen en hun uithoudingsvermogen heeft helpen verbeteren. Bovendien kan het horen van anderen, zelfs zonder duidelijke reden, vaak echt lachen oproepen.

Probeer nep lachen eens toe te passen in je eigen leven. Je kan beginnen door te lachen om grappen, ook al vind je ze niet grappig. Zowel jij als de ander voelt je daardoor toch beter, en het brengt je dichter bij elkaar, ook kan het zelfs leiden tot spontaan gelach.

Mogelijkheden creëren om te lachen

 • Bekijk een grappige film, tv-show of YouTube-video
 • Nodig vrienden of collega’s uit voor een comedy club
 • Lees de grappige pagina’s
 • Zoek grappige mensen
 • Deel een goede grap of een grappig verhaal
 • Bekijk de sectie over humor van je boekwinkel
 • Host game avonden met vrienden
 • Speel met een huisdier
 • Speel met kinderen
 • Doe iets doms
 • Maak tijd voor leuke activiteiten (bijvoorbeeld bowlen, minigolfen, karaoke)

positief

Tips voor het ontwikkelen van je gevoel voor humor

Een essentieel ingrediënt voor het ontwikkelen van je gevoel voor humor is om te leren jezelf niet te serieus te nemen en te lachen om je eigen fouten en zwakheden. Hoe graag we het ook anders willen geloven, we doen allemaal allemaal dwaze dingen van tijd tot tijd. In plaats van je te schamen of te verdedigen, omarm je je onvolkomenheden. Hoewel sommige gebeurtenissen in het leven duidelijk triest zijn en geen gelegenheid bieden tot lachen, dragen de meesten geen overweldigend gevoel van droefheid of vreugde. Ze vallen in de grijze zone van het gewone leven en geven je de keuze om te lachen of niet. Dus kies ervoor om te lachen wanneer je maar kunt.

Hoe je je gevoel voor humor ontwikkelt

Lach om jezelf. Deel je gênante momenten. De beste manier om jezelf minder serieus te nemen, is praten over tijden dat je jezelf te serieus nam.

Probeer te lachen om situaties in plaats van ze te beklagen. Zoek naar de humor in een slechte situatie en ontdek de ironie en absurditeit van het leven. Wanneer er iets negatiefs gebeurt, probeer het dan een humoristische anekdote te maken die anderen aan het lachen maakt.

Omring jezelf met herinneringen om op te fleuren. Bewaar speelgoed op je bureau of in je auto. Zet een grappige poster op je kantoor. Kies een screensaver die je aan het lachen maakt.

Onthoud grappige dingen die gebeuren. Als er iets leuks gebeurt of als je een grap of grappig verhaal hoort dat je echt leuk vindt, noteer het dan of vertel het aan iemand om je te helpen herinneren.

Blijf niet stilstaan ​​bij het negatieve. Probeer negatieve mensen te vermijden en houd je niet bezig met nieuwsverhalen, entertainment of gesprekken die je verdrietig of ongelukkig maken. Veel dingen in het leven zijn buiten je controle – met name het gedrag van andere mensen. Hoewel je het bewonderenswaardig zou kunnen vinden om het gewicht van de wereld op je schouders te dragen, is het op de lange termijn onrealistisch en ongezond.

Vind je innerlijke kind. Besteed aandacht aan kinderen en probeer ze na te streven – ze zijn tenslotte de experts op het gebied van spelen, het leven licht nemen en lachen om gewone dingen.

Omgaan met stress. Stress kan een grote belemmering vormen voor humor en lachen, dus het is belangrijk om je stressniveaus onder controle te houden. Een geweldige techniek om stress te verlichten is om terug te denken aan iets dat je altijd laat glimlachen – iets wat je kinderen bijvoorbeeld hebben gedaan of iets grappigs dat een vriend je heeft verteld.

Ga niet een dag zonder te lachen. Zie het als oefening of ontbijt en doe een bewuste poging om elke dag iets te vinden dat je aan het lachen maakt. Zet 10 tot 15 minuten opzij en doe iets dat je vermaakt. Hoe meer je gewend raakt om elke dag lachen, hoe minder moeite je zult moeten doen.

Met humor uitdagingen overwinnen en je leven verbeteren

Het vermogen om te lachen, te spelen en plezier te maken, maakt het leven niet alleen aangenamer, maar helpt je ook om problemen op te lossen, contact te maken met anderen en creatiever te denken. Mensen die humor en speelse dingen in hun dagelijkse leven toevoegen merken dat het hunzelf en anderen verfrist.

Het leven brengt uitdagingen met zich mee die je kunnen overrompelen of je motivatie geven voor je verbeelding. Wanneer jij het probleem wordt en je jezelf te serieus neemt, kan het lastig zijn om out-of-the-box te denken en nieuwe oplossingen te vinden. Maar als je met problemen speelt, kan het je vaak transformeren en biedt het een kans voor creatief leren.

Spelen met problemen lijkt voor kinderen vanzelfsprekend te zijn. Wanneer ze in de war of bang zijn, maken ze hun problemen tot een spel. Het geeft ze een gevoel van controle en een kans om met nieuwe oplossingen te experimenteren. Door op een speelse manier met anderen om te gaan, kun je dit creatieve vermogen behouden.

Hier zijn twee voorbeelden van mensen die alledaagse problemen hebben aangepakt en deze hebben omgedraaid met gelach en speelsheid:

Voorbeeld 1

Roy, een semi-gepensioneerde zakenman, was opgewonden om eindelijk tijd te hebben om zich te wijden aan golf, zijn favoriete sport. Maar hoe meer hij speelde, hoe minder hij van zichzelf genoot. Hoewel zijn spel dramatisch verbeterd was, werd hij boos op zichzelf over elke fout. Roy besefte heel goed dat zijn golfmaatjes zijn houding beïnvloedden, dus stopte hij met spelen met mensen die het spel te serieus namen. Toen hij met vrienden speelde die zich meer op plezier dan op hun scores richtten, was hij minder kritisch op zichzelf. Nu was golfen net zo plezierig als Roy had gedacht. Hij scoorde beter zonder harder te werken. En de betere kijk die hij kreeg van zijn metgezellen en het spel verspreidde zich naar andere delen van zijn leven.

Voorbeeld 2

Jane werkte thuis aan het ontwerpen van wenskaarten, een baan waar ze altijd dol op was, maar nu voelde dat het routine was geworden. Twee meisjes die graag tekenen en schilderen woonden naast de deur. Uiteindelijk nodigde Jane de meisjes uit om met al haar kunstbenodigdheden te spelen. Eerst keek ze alleen, maar na verloop van tijd ging ze meedoen. Lachen, kleuren en spelletjes doen met de kleine meisjes veranderde Jane’s leven. Niet alleen beëindigde het haar eenzaamheid en verveling, maar het leidde tot haar creativiteit en hielp haar kunstwerken te laten bloeien. Het beste van alles is dat het de speelsheid van Jane de relatie met haar man nieuw leven inblies.

Als gelach, humor en speelsheid in je leven worden geïntegreerd, zal je creativiteit bloeien en zullen er dagelijks nieuwe gelegenheden zijn om te lachen met vrienden, collega’s, kennissen en geliefden. Lachen neemt je mee naar een hogere plaats waar je de wereld vanuit een meer ontspannen, positief en vreugdevol perspectief kunt bekijken. Onderschat nooit de kracht van een glimlach en het lachen met geliefden!Reactie plaatsen