Loslaten: een wondermiddel tegen stress
31 maart 2020 
in Stress

Loslaten: een wondermiddel tegen stress

Loslaten. Het klinkt zo simpel maar in de praktijk is dit lastiger dan je had gedacht. Hoe vaak klampen we onszelf niet vast aan bepaalde dingen in het leven? Denk aan bepaalde mensen, bepaalde dingen, maar ook bepaalde gedachten en bepaalde emoties. Jezelf vastklampen aan iets is een gevaarlijke manier om jezelf ervan te weerhouden te werken aan doelen en dromen. Of het nou gaat om een wrok die je tegenover een persoon koestert, negatieve emoties en gevoelens die je nog ervaart uit een liefdesrelatie of een negatieve ervaring die zich telkens herhaalt in je gedachten: het is niet helpend.

Het is heel verslavend om je aan dingen vast te houden. Het kan een soort bevredigend gevoel geven, je gerust stellen en je in je comfort zone houden. Er zit een bepaalde rust in het blijven denken aan ervaringen en gevoelens die bekend voor je zijn, ook al zitten deze vast geworteld in negativiteit. Uiteindelijk is het vastklampen aan deze gevoelens en het niet kunnen loslaten een gevaar voor jezelf. Het weerhoud je er namelijk van om volkomen te kunnen genieten van het leven. Het weerhoud je van je dromen en doelen. En het weerhoud jouw ware potentie als uniek mens. De gevolgen van het continu vastklampen aan wat dan ook zorgt voor stress, depressieve gevoelens en uiteindelijk overspannenheid of een burn-out.

De gevaren van niet loslaten

Hoe voel je je als je continu een bepaald persoon, ding, gevoel of gedachte vasthoudt? Hoogst waarschijnlijk voel je gevoelens van angst, onzekerheid en twijfel. Wat als die persoon mij verlaat? Wat als ik niet genoeg geld meer heb? Hoe vind ik ooit iemand die van mij houdt? Allemaal gedachten van twijfel en onzekerheid. De gevolgen van niet los kunnen laten zijn talloos. Mensen die vast blijven zitten in het verleden krijgen te maken met zowel lichamelijke als geestelijke klachten. Door de negatieve emoties ontstaat er een self fulfilling prophecy waarbij je een negatieve uitkomst over jezelf afroept. Als jij bijvoorbeeld continu denkt; ik kan het niet, dan zal het je ook niet lukken. Zolang je niet kan loslaten, leef je in het verleden en leid je nooit een vrij leven. Het niet kunnen loslaten leidt tot:

Je kan het verleden gebruiken om keuzes in het nu goed te praten. Dit is een van de redenen waarom we ons graag vastklampen en niet loslaten. Het lastigste in het loslaten is wanneer er ooit iets is gebeurd in een persoonlijke relatie met iemand die je erg vertrouwde. Bijvoorbeeld in de relatie met een familielid, een kind of een partner. Stel iemand heeft jou jaren geleden iets misdaan. Dan kan je die gebeurtenis gebruiken om niet meer mee te gaan met uitjes waarbij die persoon ook aanwezig is. Die herinnering zorgt ervoor dat je de keuzes die je maakt rechtvaardigt. Zo wordt deze herinnering met alle emoties en negatieve gevoelens, deel van jou en jouw verhaal als persoon. Dit zorgt ervoor dat je jezelf tegenwerkt en minder geluk en plezier ervaart in het leven. Het is van belang dat je leert om bepaalde gevoelens los te laten, zodat je je energie kan richten op een positief en proactief leven.In welk verhaal leef jij

Wat is jouw levensverhaal? Gebruik jij je verhaal om bepaalde keuzes te maken en deze te rechtvaardigen? Sommige vertellen zichzelf dat ze bijvoorbeeld nooit iemand zullen vinden die hen gelukkig maakt. Of ze vertellen zichzelf dat ze nooit een succesvolle relatie zullen krijgen. En dit allemaal doordat ze opgroeide met ouders die constant ruzie hadden en uiteindelijk gingen scheiden. Door de manier waarop je bent opgegroeid kan je het idee niet loslaten dat alle relaties gedoemd zijn om te falen. Dit weerhoudt jou er uiteindelijk van om een stabiele en gezonde relatie te behouden. Je gebruikt deze herinnering nu om je verhaal te rechtvaardigen. En op deze manier kleur je je eigen leven op een negatieve manier in. Loslaten betekent niet dat je alle herinneringen moet vergeten. En het betekent ook niet dat je de dingen die gebeurd zijn moet ontkennen. Maar wat wel belangrijk is dat je herinneringen geen invloed hebben op jouw huidige levenspad.

Relaties loslaten is een van de moeilijkste dingen die je in je leven zal doen. Maar je toekomst kan niet voor eeuwig bepaald worden door acties en herinneringen uit het verleden. In plaats hiervan kan je verleden als hulpmiddel zijn om te groeien als persoon. Hierdoor zorg je er bijvoorbeeld wel zelf voor dat je een gezonde en stabiele relatie in de toekomst kan opbouwen met iemand. Alles wat je hebt meegemaakt kan je helpen om te groeien. Wat dat betreft is dus alles wat je meemaakt een mogelijkheid om er iets van te leren.

Het niet loslaten heeft alleen maar invloed op jezelf. Het heeft geen invloed op degene waarnaar jij de schuld en negatieve gevoelens ervaart. De energie die jij verbruikt door hieraan vast te houden, weerhouden jou ervan om een vrij leven te leiden. De kracht van loslaten draait om de betekenis die jij geeft aan de gebeurtenissen in je leven. Het mooie is dat jij altijd zelf de betekenissen geeft en niemand anders. Jij hebt dus de macht om herinneringen en ervaringen te kleuren en te kiezen wat voor invloed dit gaat hebben in je leven.

De stappen van het loslaten

Stap 1: Erkennen. Het is belangrijk om alle gevoelens te erkennen die je op dit moment ervaart. Het toegeven dat je bijvoorbeeld negatieve gevoelens hebt over een persoon of een ervaring is de eerste stap naar het loslaten. Als je je afvraagt wat de beste manier is om verder te gaan me je leven, wees dan gerust: je bent al begonnen. Als je jezelf zulke vragen stelt betekent dat je de eerste stap al hebt gezet. Tijdens het proces van het loslaten leer je ook hoe je je energie en emoties de baas kan worden zodat je gelukkiger wordt en meer positiviteit in je leven ervaart. Als je hebt besloten om iets of iemand echt los te laten , zal je merken dat het gemakkelijker wordt om andere bepaalde herinneringen los te laten. Dit proces wordt langzaam steeds gemakkelijker.

Stap 2: Verder gaan met je leven. Als je iemand compleet wil loslaten kan het helpen om beide kanten van het verhaal te snappen. Probeer jezelf compleet te verplaatsen in de schoenen van de ander. Hoe zag het verhaal eruit vanaf zijn/haar perspectief? Als je beide kanten kan begrijpen zal je alles gemakkelijker kunnen loslaten. Zolang jij namelijk alleen maar vanuit je eigen perspectief blijft kijken, zullen gevoelens als woede, onbegrip en verdriet de overhand nemen. Je kan daarnaast bepaalde verwachtingen hebben die moeten gebeuren voordat je je beter kan voelen. Dit idee moet je geheel loslaten. Jij kan niemand anders beïnvloeden, je kan alleen jezelf veranderen. Focus je echt op de afsluiting van het vorige hoofdstuk. Wees dankbaar voor de goede en positieve herinneringen en emoties die je ooit had met deze persoon. Dit zorgt ervoor dat je boosheid en negatieve gevoelens worden verminderd. Dit maakt tegelijkertijd plek voor positieve gevoelens en waardering voor wat je ervan hebt geleerd.

Stap 3: Vergeef jezelf. Je mag jezelf vergeven voor alles wat je verkeerd hebt aangepakt en voor alle pijn die je jezelf hebt aangedaan door jezelf vast te klampen aan herinneringen en ervaringen uit het verleden. Je mag alles accepteren wat er tot nu toe is gebeurd in je leven, zie dit als feiten en lessen. Loslaten is een mooi proces waarin je jezelf alleen maar beter maakt als persoon. Negatieve gebeurtenissen zijn een onderdeel van dit leven, maar je hoeft jezelf er niet meer aan vast te klampen. leef in het nu en ontvang het idee van onzekerheid met open armen. Je weet niet wat er in de toekomst gaat gebeuren en dat is oké. Onzekerheid kan iets moois zijn als je het vanuit een positief perspectief bekijkt. Je weet niet wat het leven nog allemaal voor mooie dingen gaat brengen. Kom oog in oog te staan met wat er is gebeurd. Accepteer dat je hier niets aan kan veranderen en ga verder met een nieuw hoofdstuk van je leven.

Minder stress

Door los te laten waar je geen invloed meer op hebt zal je meer rust en vrede ervaren in je leven. Je mag alle negatieve gevoelens en emoties loslaten, zodat je niet gebukt gaat onder negatieve gedachten, gevoelens en emoties. Het loslaten zorgt voor minder stress in je leven. Je hebt namelijk niet overal invloed op en je kan niet alles controleren. Het leren loslaten is een must in dit leven. Leef je beste leven op een gezonde, ontspannen en positieve manier.

Reactie plaatsen