arrow_drop_up arrow_drop_down
16 maart 2019 

Moederschap: ik ben mama geworden!

Moederschap:  Wat een liefde, wat een wonder, zo ongelofelijk klein en bijzonder. Voor de eerste keer moeder worden is het meest bijzondere wat ik tot nu toe in mijn leven heb meegemaakt. Negen maanden een klein mensje met je meedragen, wat daarna op de meest bijzondere wijze op deze grote wereld wordt gezet. Een mega grote ervaring, gebeurtenis en verandering in je leven.

Ik ben moeder geworden

Op vrijdag 08-03-2019 ben ik voor het eerst mama geworden van mijn prachtige zoontje Jay. Het was drie dagen voor mijn uitgerekende datum. Ik kreeg Geboortedie vrijdag om 5:00 in de ochtend last van krampen in mijn onderbuik. Gelijk wist ik het, vandaag zou ik mijn baby ontmoeten! Om half 10 belde ik de verloskundige en vertelde haar dat mijn bevalling was begonnen, ik las mijn briefje voor met de genoteerde tijden van mijn weeën en momenten van rust (knap lastig trouwens dat timen van weeën, volgens mij klopte er bij mij niet veel van). We spraken af dat ik om 10:30 naar mijn afspraak ging bij de verloskundige die al een aantal weken stond. Als het erger zou worden voor die tijd, kon ik altijd weer bellen. De afspraak om 10:30 redde ik nog goed, dus zo gezegd zo gedaan. De verloskundige keek mij na en vertelde mij dat ik 2 cm ontsluiting had en dat de baarmoederwand al goed verstreken was. Ze belde de dienstdoende verloskundige en onderling spraken ze af dat de verloskundige om 14:00 bij mij thuis zou komen, om mij weer te controleren. Na de afspraak ben ik lekker in bad gaan liggen, de warmte hielp mij goed ontspannen. Ik luisterde naar muziek, probeerde me goed te ontspannen en dacht aan positieve dingen.

Vanaf 12:30 werden de weeën heel heftig, ik wandelde in de woonkamer tijdens de momenten van rust. Als er een wee kwam probeerde ik die zo goed mogelijk staande op te vangen en hield ik mij vast aan een stoel. BevallingZo ving ik een uur lang de weeën op, het werd heftiger en heftiger. Om 13:30 dacht ik; ‘ oké, deze pijn wordt ondraaglijk, dit kan toch zeker niet lang meer duren’. Ik besloot niet te wachten tot 14:00 en belde de verloskundige op. Ik vertelde haar dat de pijn heel hevig was en de verloskundige gaf vervolgens aan dat ze gelijk zou komen. Toen de verloskundige mij nakeek, zat ik op 8 cm ontsluiting. Ze vroeg mij of ik naar het ziekenhuis wilde om te bevallen of dat ik toch nog koos voor een thuisbevalling. Op dat moment schrok ik wel even, 8 cm, wat kon ik nu het beste doen? Ik besloot toch om naar het ziekenhuis te gaan, aangezien ik dat al vanaf moment één van mijn zwangerschap had besloten. Om 14:15 kwamen we aan in het ziekenhuis, we konden geen rolstoel vinden, dus ik liep zo snel mogelijk naar de afdeling waar ik moest zijn voor mijn bevalling. Op de gang kreeg ik nog een enorme wee, een lieve verpleegster liep gelijk naar mij toe en hielp mij om mijn wee op te vangen. Eenmaal op de kamer aangekomen, werd alles gereed gemaakt voor de bevalling. De kleertjes werden klaargelegd voor de baby en de nodige spullen werden erbij gepakt. Om 14:45 mocht ik beginnen met persen. Het duurde een tijdje voordat het hoofdje goed zichtbaar werd. De verloskundige en kraamverzorgster hielpen mij heel goed en de verloskundige gaf mij instructies wat te doen. Ik had mijn volle focus op de verloskundige, alsof zij mijn reddende engel was. Na 45 minuten geperst te hebben, kwam om 15:33 mijn zoontje ter wereld.

Het moment dat hij op mijn borst werd gelegd, was het meest bijzondere moment van mijn leven

Het was zo onwerkelijk om mijn eigen zoontje na zo’n lange tijd vast te houden. Alle emoties gingen door mij heen en ik kon het niet meer droog houden. Huilend van geluk heb ik mijn zoontje vastgehouden. Zo lag hij het eerste uur van zijn leven op deze wereld bij mij op de borst.

Zwangerschap

Ik heb een enorm goede zwangerschap gehad met heel weinig klachten. In totaal 3 weken misselijk geweest in het eerste trimester, maar niet overgegeven. Ook had ik een aantal weken dat ik bepaalde voedingsmiddelen niet meer kon verdragen. Ik at toen het liefste alleen maar aardappels met groente. Voorheen was mijn favoriete gerecht kip met gewokte groenten en rijst, maar dat verdween dus helemaal. Na een aantal weken kon ik alles weer goed eten. In totaal ben ik 12 kilo aangekomen gedurende mijn zwangerschap. Op dit moment ben ik daarvan al 8 kilo kwijt. Andere zwangerschapskwaaltjes waren een jeukende huid, emotionele buien en heel vaak plassen. De laatste weken had ik kramp in de binnenkant van mijn bovenbenen, omdat het hoofdje begon in te dalen.  Verder voelde ik me erg goed en fit.

Na de bevalling

Nadat Jay een uur op mijn borst had gelegen en had gedronken van mijn borst, werd hij gecontroleerd door de verloskundige en kraamverzorgster. Alles was goed, BabyJay woog 3750 gram en was 54 cm lang. Na de bevalling was ik erg uitgeput en zwak. Voordat je naar huis mag, moet je eerst geplast hebben. Dit was niet zo’n succes. Toen ik op de wc zat, werd ik zwart voor mijn ogen en kortademig. De kraamverzorgster hield me bij bewustzijn en daarna moest ik weer plat gaan liggen op bed. Je mag in totaal niet meer dan 1 liter bloed verliezen, anders moet je in het ziekenhuis blijven. Ik was in totaal 700 ml bloed verloren, dus dat was nog oké. Nadat ik goed gegeten en gedronken had, ging het wat beter. Om 20:00 ’s avonds was ik thuis met mijn zoontje. Wat een heerlijk gevoel om lekker in je eigen bed te liggen na zo’n inspannende dag. Grappig eigenlijk, dat je heen met een lege maxi-cosi vertrekt en op de terugweg ligt er een wondertje in.

De kraamweek

Wat word je tijdens een kraamweek toch verwend. Familie en vrienden kwamen langs om Jay te bewonderen en gaven hem kado’tjes. Daarnaast werd ik verwend Moederschapmet biefstukjes en vers fruit. Een week lang grotendeels op je bed liggen en worden verzorgd, is toch echt wel een luxe. En wat is het heerlijk om na je zwangerschap weer alles te mogen eten. Mijn eerste biefstuk na al die tijd smaakte extra lekker. Binnenkort gaat de eerste carpaccio ook weer genuttigd worden. De kraamverzorgster is 8 dagen geweest om voor mij en Jay te zorgen. Na een aantal dagen werd Jay wat geel, gelukkig zette het niet door en hoefde hij niet naar het ziekenhuis om onder de blauwe lamp te liggen. Meneer dronk erg goed aan de borst en alles ging voorspoedig. De nachten waren wel wat zwaarder, omdat Jay ’s nachts meer wakker was dan overdag. Maar al met al nog steeds niks te klagen. Jay kwam ongeveer om de 2/3/4/ uur voor borstvoeding. Er waren 2 nachten tijdens de eerste kraamweek dat hij maar 2 keer per nacht kwam voor de borstvoeding. Na een aantal dagen kreeg Jay de gehoortest en de hielprik. Dit viel allemaal reuze mee, Jay gaf 3 huilkreetjes na het prikje en toen was het weer goed. De gehoortest was positief en als we geen bericht krijgen van de hielprik is dat ook goed bericht.

Natuurlijk zijn er ook minder leuke dingen na een zwangerschap en bevalling. Zo had ik na de bevalling 4 hechtingen nodig, vloeide ik aardig wat en kon ik voor mijn gevoel de eerste dagen amper lopen. Verloskundige meldde mij dat het vloeien nog zo’n 6 weken aanhoudt. Sommige zeggen zelfs 9 maanden zwanger en 9 maanden ontzwangeren. Maar we zullen zien hoe alles verder gaat lopen. Ik kan in ieder geval niet wachten om na 6/8 weken weer te beginnen met sporten. Vrijwel gelijk nadat ik zwanger was ben ik gestopt met sporten, gezien de misselijkheid en de moeheid. Wel heb ik tijdens mijn zwangerschap aardig wat gewandeld buiten. Ik ben benieuwd hoe het straks met mijn conditie en spieren is gesteld. Meneertje krabt zichzelf ongelofelijk veel op zijn gezichtje, vandaar dat we sokjes over zijn handen hebben aangedaan. Blijft zijn huidje tenminste een beetje heel.

De aankomende tijd ga ik lekker genieten van mijn zwangerschapsverlof en van Jay.

 

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies