Overspannen? Herken de signalen!
28 mei 2018 

Overspannen? Herken de signalen!

Overspannen

Iemand raakt overspannen als diegene voor een langere tijd veel stress ervaart. Bijvoorbeeld door problemen op het werk, ziekte, verlies of relatieproblemen. Als er niks gedaan wordt aan de spanningen en iemand negeert de lichamelijke en geestelijke klachten, bestaat de kans dat diegene overbelast raakt. Je verliest dan het overzicht in je leven, het voelt alsof je geen grip meer hebt op de situatie en je kan veel bezigheden niet goed meer uitvoeren.

Symptomen van overspannenheid

Lichamelijke klachten

Als iemand gedurende een tijd veel stress ervaart, gaat dit zich uitten in lichamelijke klachten. Symptomen waaraan je overbelasting kan herkennen zijn: pijnlijke schouder/rug/nek spieren, veel hoofdpijn, hartkloppingen, zweten, darmklachten en maagpijn.

Door teveel stress krijg je vaak overal spierpijn. Je hele lichaam staat namelijk door stress continu onder spanning. Door deze constante belasting, zonder dat er echt fysiek gebruik wordt gemaakt van de spieren, ontstaan op veel plekken spierpijn en gewrichtspijn. De enige manier om deze pijn kwijt te raken is door een lange tijd te ontspannen. Je lichaam moet de kans krijgen om uit te rusten en weer op een normale manier te kunnen functioneren.

Door stress kan er ook een vervelende buikpijn ontstaan. Bepaalde lichaamsprocessen verlopen niet meer optimaal door de stress. Er worden processen op stand-by modus gezet om energie vrij te maken voor de beheersing van de stressvolle situatie. Je immuunsysteem en spijsvertering gaan minder goed werken. Als je langdurige stress hebt, krijg je pijn in je buik. Ook kan je allerlei andere kwaaltjes krijgen omdat je immuunsysteem niet meer optimaal zijn werk doet.

Ook de hoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanning en de combinatie met een hogere bloeddruk. Je kan je hoofd letterlijk voelen bonken. Er is sprake van een spanningshoofdpijn als het voelt alsof er een strakke band om je hoofd zit gespannen. Ook kan je dan niet goed tegen harde geluiden en fel licht. Een hoge bloeddruk is een gevolg van stress. En dit is een risicofactor bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Sommige mensen met overspannenheid hebben last van een onregelmatige hartslag en hartkloppingen. Dit is ook niet zo vreemd. Iedereens hart gaat tekeer als je je inspant of als je het warm hebt. Door stress ben je continu gespannen en komen de hartkloppingen veel vaker voor.Huidproblemen

Een gevolg van teveel stress is dat je problemen kan krijgen met je huid. Onderzoek wijst uit dat er een verband is tussen veel stress en huidproblemen. Denk aan bijvoorbeeld eczeem, psoriasis en puistjes.

Gewichtsproblemen

Heb je moeite om je gewicht op een gezond niveau te krijgen of te houden? Het continu hebben van stress zorgt voor een toename van het hormoon cortisol. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het stabiliseren van de afbraak van vetten en koolhydraten, maar ook voor gezonde bloedsuiker waarden. Als je teveel cortisol hebt, ga je meer eten. Het lichaam maakt dan minder testosteron aan en daardoor worden er minder calorieën verbrand. Hierdoor neem je dus toe in gewicht.

Het kan ook de andere kant op werken. Stress en angst kunnen er ook voor zorgen dat mensen gewicht kwijt raken. Dit komt doordat er meer adrenaline is het bloed vrijkomt. Adrenaline zorgt voor een toename van het metabolisme en vertraagd het proces van vetopslag.

Het kan zijn dat je gewicht zomaar toeneemt of afneemt. Ook kan er helemaal niks veranderen aan je gewicht, ondanks het gezonde eten en sporten. Als je merkt dat dit gebeurd is het belangrijk om eens naar je geestelijke welzijn te kijken.

Piekeren

Een veelvoorkomend symptoom is het piekeren. Iemand met overspannenheid loopt continu te malen. Het begint s ’ochtends met het wakker worden en gaat door tot het einde van de dag. Het malen gaat over dat het leven niet meer lekker loopt en over allerlei dingen waardoor diegene stress ervaart. Het piekeren kan veel uren van de dag innemen en zorgt er zelfs voor dat je niet kan slapen. Door het continu malen in je hoofd raak je uitgeput.

Vermoeidheid

Door de stress raak je vermoeid. Vooral als je maar door blijft gaan en geen tijd maakt voor rust en ontspanning. Bij overspannenheid voel je je continu vermoeid, de hele dag door. Alle dagelijkse dingen kosten dan even te veel moeite. Je hebt minder energie dan normaal en daardoor geen zin om veel dingen te doen.

Concentratieverlies

Een ander teken van overspannenheid is het verliezen van je concentratie. Je kan je bijvoorbeeld op het werk of bij je studie je slecht focussen op wat je moet doen. Je bent snel afgeleid en kan je niet voor een langere tijd concentreren op één ding. Ook het aanwezig zijn in een gesprek en je focussen op de ander is niet meer vanzelfsprekend. Je concentratie wordt ook verminderd doordat je interesse voor dingen minder is geworden. Het is bewezen dat mensen die voor een lange tijd onder stress staan, moeite hebben om zich te focussen op een taak.

Prikkelbaarheid

Als je overspannen bent reageer je prikkelbaar op allerlei dingen die om jou heen gebeuren. Je kan bijvoorbeeld snel boos zijn of geïrriteerd raken. Je kan minder goed tegen feedback of kritiek. Je reageert kortaf en emotioneel. Ook kan je ineens gaan huilen, snauwen tegen mensen en je agressiever gedragen. Je emmertje zit ineens veel sneller vol dan anders.

Slaapproblemen

Slecht slapen is ook een van de symptomen van overspannenheid. Stress kan ervoor zorgen dat je veel moeilijker slaapt. Je kan bijvoorbeeld niet in slaap komen, je wordt heel vaak wakker in de nacht of je ligt bijna de hele nacht wakker. Elk mens heeft een gezond slaappatroon nodig. Tijdens het slapen komen namelijk lichaam en geest tot rust. Zeker bij stress, is juist een goede nachtrust belangrijk. Iemand die slecht slaapt door stress, raakt hierdoor oververmoeid. Gevoelens van dufheid en chagrijnigheid komen hierdoor naar de voorgrond.

Sombere gevoelens

Door overspannenheid kunnen er sombere gevoelens ontstaan. Je wil het liefst alleen zijn, maar hierdoor worden de sombere gevoelens erger. Je hebt het idee dat anderen je niet begrijpen en wil daardoor ook geen familie of vrienden opzoeken. Iemand met overspannenheid is liever alleen, ook al zorgt dit ervoor dat je nog meer gaat piekeren en in de put gaat zitten.

Geheugenproblemen

Mensen met overspannenheid hebben vaak ook last van geheugenproblemen. Dit kan zijn door het piekeren en door de verwarde gedachten. Ook kan het ontstaan door de concentratieproblemen, waardoor er niet goed wordt opgelet en gefocust. Veel dingen gaan langs je heen en je slaat minder informatie op.Reactie plaatsen