In 4 simpele stappen je problemen oplossen!
14 juli 2017 

In 4 simpele stappen je problemen oplossen!

Problemen in ons leven kunnen ervoor zorgen dat we ons ongelukkig voelen. We gaan over de situatie malen en vallen vaak in een negatief denkpatroon. Als de problemen groot zijn of lang aanhouden, kan het zelfs zo zijn dat we het niet meer zien zitten.

Er bestaan een aantal simpele stappen waardoor problemen sneller kunnen worden opgelost. Het belangrijkste is dat we in beweging komen en niet passief blijven hangen in de situatie.

De eerste stap zorgt al voor activatie, hierdoor kunnen de obstakels die je hebt gecreëerd in je hoofd verdwijnen. We moeten ons realiseren dat wij zelf de macht hebben om iets aan een probleem te doen. Wacht niet af, maar ga iets doen!

Stap 1: Schrijf je problemen op papier

Beschrijf eens op papier wat je problemen zijn en wat je wil oplossen. Maak als het ware een soort probleemanalyse. Waar zit ik mee? Wat is het probleem? Hoe is het probleem ontstaan? Wat wil ik anders? Hoe kan ik dit oplossen?

Stap 2: Het bedenken van interventies

Schrijf een aantal doelen op die jij wil bereiken. Bijvoorbeeld ‘ik heb een goede relatie met mijn collega’, ‘ik heb geld om … te kopen’. Het kan van alles zijn. Bedenk daarna een aantal interventies met als doel om het probleem op te lossen of de negatieve gevolgen van het probleem te verminderen. Op deze manier kan je doel behaald worden.

Een interventie om het doel ‘ik heb een goede relatie met mijn collega’ te behalen kan bijvoorbeeld de volgende interventie bij horen: een gesprek plannen met mijn collega om de irritaties te bespreken of mijn collega vaker complimenteren voor het werk dat hij doet.

Stap 3: Interventies uitvoeren

Het is zover om de interventies die je hebt bedacht daadwerkelijk uit te voeren. Het kan spannend zijn om iets aan de situatie te doen. Hierbij kan het helpen om het uiteindelijke doel goed voor ogen te houden. Na de interventie maken de nare gevoelens plaats voor gevoelens van opluchting. Door iets aan de situatie te doen ga je je stukken beter voelen. Alle stapjes helpen om aan een bepaald probleem te werken.

Stap 4: Evalueren

Na het uitvoeren van de interventies, kan je opschrijven wat de resultaten waren. Wat gebeurde er? Hoe reageerde de ander? Wat is er nu anders? Wat is er opgelost? Wat is er nog niet opgelost? Als de interventie niet succesvol was kan de interventie worden aangepast of kan er een nieuwe bedacht.Reactie plaatsen