Stress en burn-out door mantelzorg. Tips om je energie, optimisme en hoop terug te winnen
06 oktober 2018 

Stress en burn-out door mantelzorg. Tips om je energie, optimisme en hoop terug te winnen

De eisen van mantelzorg kunnen overweldigend zijn, vooral als je voelt dat het over je hoofd stijgt en je weinig controle hebt over de situatie. Als de stress van de zorg hevig blijft, kan dit een negatieve invloed hebben op je gezondheid, relaties en gemoedstoestand, wat uiteindelijk kan leiden tot een burn-out. En als je bent opgebrand, is het moeilijk om iets te doen, laat staan ​​om voor iemand anders te zorgen. Dat is waarom het zorgen voor jezelf geen luxe is, het is een noodzaak. Er zijn tal van dingen die je kunt doen om de stress als mantelzorger in toom te houden en een gevoel van balans, vreugde en hoop in je leven terug te krijgen.

Wat is een burn-out door mantelzorg?

Een burn-out door mantelzorg is een emotionele, mentale en lichamelijke uitputting door een langdurige en overweldigende stress van zorg. De zorg voor een geliefde kan zeer de moeite waard zijn, maar het brengt ook veel stress met zich mee. Aangezien zorgverlening vaak een langdurige kwestie is, kan de stress die het creëert erg schadelijk zijn. Sommige mensen staan voor jaren of zelfs tientallen jaren van mantelzorg.

Verzorging burn-out is een toestand van emotionele, mentale en fysieke uitputting veroorzaakt door de langdurige en overweldigende stress van zorg. De zorg voor een geliefde kan zeer de moeite waard zijn, maar het brengt ook veel stressoren met zich mee. En aangezien zorgverlening vaak een uitdaging op lange termijn is, kan de stress die het genereert bijzonder schadelijk zijn. Je kan jaren of zelfs tientallen jaren lang als mantelzorger verantwoordelijkheden hebben. Het kan bijzonder ontmoedigend zijn als er geen hoop is dat je familielid beter zal worden, of dat, ondanks jou inspanningen, de toestand van het familielid verslechterd.

Als je niet de fysieke en emotionele ondersteuning krijgt die je nodig hebt, kan de stress van de zorgverlening je kwetsbaar maken voor een breed scala aan problemen, waaronder depressie, angst en uiteindelijk een burn-out. En wanneer je op dat punt komt, lijden zowel jij als de persoon waar je voor zorgt. Dat is de reden waarom het opletten op je stress niveaus net zo belangrijk is als het zorgen dat je familielid op de afspraak van hun arts komt of de medicatie op tijd inneemt. Hoe stressvol je verantwoordelijkheden ook zijn of hoe somber je situatie lijkt, er zijn dingen die je kan doen om je stressniveaus te verlichten, een burn-out te voorkomen en je weer positief en hoopvol te voelen.

De tekenen en symptomen van mantelzorg stress en burn-out

Door de tekenen van mantelzorg stress te leren herkennen, kan je stappen ondernemen om het probleem op te lossen en een burn-out te voorkomen. Of als je herkent dat je het breekpunt al hebt bereikt, kun je meteen actie ondernemen. Als je eenmaal tegen een burn-out aanzit is mantelzorg niet langer een gezonde optie voor jou of de persoon voor wie je zorgt. Daarom is het belangrijk om op de waarschuwingssignalen te letten.

Veelvoorkomende signalen en symptomen van mantelzorger stress

 • Angst, depressie, irritatie
 • Vermoeidheid
 • Slecht slapen
 • Overreageren op kleine dingen
 • Nieuwe of verergerde gezondheidsproblemen
 • Concentratieproblemen
 • Gevoelens van wrok
 • Drinken, roken of meer eten
 • Verantwoordelijkheden negeren
 • Geen vrije tijds activiteiten meer uitvoeren

Veelvoorkomende signalen en symptomen van een burn-out bij een mantelzorger

 • Je hebt veel minder energie als voorheen
 • Het lijkt alsof je elke griep te pakken hebt die rond gaat
 • Je bent continu moe, zelfs na een lange nachtrust of een middag dutje
 • Je verwaarloost je eigen behoeften, of omdat je veel te druk bent of omdat je er niet meer om geeft
 • Je leven draait om het zorgen voor het familielid, maar het geeft weinig voldoening
 • Je hebt moeite om te ontspannen
 • Je bent steeds vaker ongeduldig en geïrriteerd op de persoon waar je voor zorgt
 • Je voelt je hopeloos

Terwijl de zorg voor een geliefde nooit stressvrij zal zijn, kunnen de volgende tips je helpen de last lichter te maken, een burn-out te voorkomen en de balans in je leven te houden.Vermijd een burn-out door je krachtig te voelen

Je machteloos voelen is een belangrijke oorzaak van een burn-out en depressie. Het is een gemakkelijke val om als mantelzorger in te vallen. Vooral als je het gevoel hebt vast te zitten in een rol die je niet verwacht had of je voelt je hulpeloos om dingen ten goede te veranderen. Maar ongeacht de situatie, ben je absoluut niet machteloos. Dit geldt vooral als het gaat om je eigen gemoedstoestand. Je kan niet altijd extra tijd, geld of fysieke hulp krijgen die je graag zou willen, maar je kan altijd meer geluk en hoop krijgen.

Oefening acceptatie. Wanneer je geconfronteerd wordt met de oneerlijkheid van de ziekte van een geliefde of de last van de zorg, is het vaak een behoefte om de situatie te begrijpen en jezelf af te vragen ‘waarom’? Echter kan je veel energie spenderen aan de dingen die je niet kan veranderen en waar geen duidelijke antwoorden op zijn, of je richt je daar niet op. Aan het einde van de dag zal je je er in ieder geval niet beter door voelen. Probeer de emotionele valkuil te vermijden van het medelijden met jezelf hebben of op zoek te gaan naar iemand die je de schuld kan geven. Dit gaat je niet verder helpen. Accepteer de situatie zoals die is en stop je energie in dingen waar je wel invloed op hebt.

Omarm je keuze van mantelzorger. Erken dat je, ondanks alle wrok of last die je voelt, een bewuste keuze hebt gemaakt om zorg te verlenen. Focus op de positieve redenen achter die keuze. Misschien verleen je zorg om je ouders terug te betalen voor de zorg die zij jou hebben gegeven om op te groeien. Of misschien komt het door je waarden of het voorbeeld dat je wil zijn voor je eigen kinderen. Deze diepe, zinvolle motivaties kunnen je in moeilijke tijden ondersteunen.

Zoek naar het lichtpuntje. Denk aan de manier waarop mantelzorg je sterker heeft gemaakt of hoe je dichter naar de persoon bent gaan groeien waar je voor zorgt.

Laat mantelzorg je leven niet beheersen. Omdat het gemakkelijker is om een ​​moeilijke situatie te accepteren als er andere delen van je leven zijn die lonend zijn, is het belangrijk om mantelzorg niet je hele leven te laten overnemen. Investeer in dingen die jou betekenis en doel geven, bijvoorbeeld je familie, je kerk, je hobby, je carrière, etc.

Concentreer je op dingen die je kan controleren. Je kan niet meer uren in een dag wensen of je broer/zus dwingen om je meer te helpen. Probeer je te concentreren op dingen die je kan beheersen, focus je op de manier waarop je kiest om op problemen te reageren.

Vier de kleine overwinningen. Als je je ontmoedigd voelt, herinner dan jezelf eraan dat al je inspanningen ertoe doen. Je hoeft de ziekte van je geliefde niet te genezen om een ​​verschil te maken. Onderschat niet hoe belangrijk het is om je geliefde veiliger, comfortabeler en geliefder te laten voelen!

Krijg de waardering die je nodig hebt. 

Je gewaardeerd voelen is belangrijk om niet alleen een stressvolle situatie aan te kunnen, maar ook om van het leven te genieten. Studies tonen aan dat mantelzorgers die zich gewaardeerd voelen, een betere lichamelijke en emotionele gezondheid hebben. Mantelzorg maakt hen zelfs gelukkiger en gezonder, ondanks de eisen. Maar wat kan je doen als de persoon waarvoor je zorgt niet langer in staat is om zijn/haar waardering te tonen voor jouw tijd en inspanningen?

Stel je voor hoe je geliefde zou reageren als ze gezond waren. Als hij/zij niet bezig is met de ziekte of pijn, hoe zou hij zich dan voelen over de liefde en zorg die jij geeft? Herinner jezelf eraan dat hij dankbaarheid zou tonen als hij dat zou kunnen doen.

Juich je eigen inspanningen toe. Als je geen erkenning krijgt, zoek dan naar manieren om jezelf te erkennen en te belonen. Herinner jezelf aan het goede dat je doet. Als je iets concreets nodig hebt, probeer dan een lijst op te stellen van alle manieren waarop jouw mantelzorg een positief verschil maakt. Lees het opnieuw als je je niet goed begint te voelen.

Praat met een ondersteunend familielid of een vriend. Positieve bekrachtiging hoeft niet afkomstig te zijn van de persoon voor wie je zorgt. Als je je niet gewaardeerd voelt, wend je dan tot vrienden en familie die naar je luisteren en je inspanningen erkennen.

Vraag om mantelzorghulp. 

Het op je nemen van alle verantwoordelijkheden van de zorg zonder regelmatige pauzes of hulp is een belangrijke oorzaak voor een burn-out van de hulpverlener. Probeer het niet allemaal alleen te doen.

Kijk naar hulp. Roep familie en vrienden op die bij je in de buurt wonen om boodschappen te doen, een warme maaltijd te brengen, of om op bezoek te gaan, zodat jij een welverdiende pauze kunt nemen. Soms wordt er ook hulp aangeboden door vrijwilligers, of betaalde hulp voor een regelmatige basis. Ook zijn er tehuizen waar ouderen naar toe gebracht kunnen worden voor een dagprogramma of een activiteit.

Laat je stem horen. Verwacht niet van vrienden en familieleden dat ze automatisch weten wat je nodig hebt of hoe je je voelt. Wees op de hoogte over wat er gaande is voor wie je zorgt en let op je eigen gevoelens. Als je je zorgen maakt of je denkt over een manier hoe je de situatie kunt verbeteren, maak dat dan kenbaar.

Verspreid de verantwoordelijkheid. Probeer zoveel mogelijk familieleden bij elkaar te krijgen. Zelfs als iemand ver weg van je woont, kan diegene helpen. Je kan zorg verlenende taken verdelen. Een persoon kan de medische verantwoordelijkheden dragen, de ander de financiën en rekeningen, en weer een ander de boodschappen en andere benodigdheden.

Maak een regelmatige controleronde. Vraag een familielid, vriend of vrijwilliger van je kerk of seniorencentrum om je op vaste basis te bellen (dagelijks, wekelijks of zo vaak als je denkt dat je het nodig hebt). Deze persoon kan u helpen statusupdates te verspreiden en te coördineren met andere familieleden.

Zeg “ja” wanneer iemand hulp biedt. Wees niet verlegen om hulp te accepteren. Laat mensen zich goed voelen over het helpen ondersteunen. Het is slim om een ​​lijst klaar te hebben voor kleine taken waar anderen gemakkelijk voor kunnen zorgen, zoals boodschappen ophalen of je geliefde naar een afspraak rijden.

Wees bereid om wat controle los te laten. Delegeren is één ding, proberen om elk aspect van zorg te beheersen is een andere. Mensen zullen minder geneigd zijn om te helpen als je manager bevelen geeft of erop staat dat dingen op jouw manier moeten gebeuren.Gun jezelf een pauze

Als een drukke mantelzorger lijkt vrije tijd soms een onmogelijke luxe. Maar je bent het aan jezelf en aan de persoon waarvoor je zorgt, verplicht om het in je tijdsschema te verwerken. Geef jezelf toestemming om te rusten en dingen te doen waar je elke dag van geniet. Je zult er een betere verzorger van zijn. Er is een verschil tussen druk zijn en productief zijn. Als je niet regelmatig de tijd neemt om te rusten en je batterijen weer op te laden, zal je uiteindelijk op lange termijn problemen ondervinden. Na een pauze voel je je energieker en meer gefocust.

Onderhoud je persoonlijke relaties. Laat je vriendschappen niet verloren gaan in de routine van zorg. Deze relaties zullen je helpen en je positief houden. Als het moeilijk is om het huis te verlaten, nodig dan vrienden bij je thuis uit.

Deel je gevoelens. De simpele handeling om uit te drukken waar je doorheen gaat, kan lastig zijn. Het delen van je gevoelens met familie of vrienden zal je echter geen last voor anderen maken. In feite zullen de meeste mensen gevleid zijn dat je hen genoeg vertrouwt om hen te vertrouwen en het zal je band alleen maar versterken.

Geef prioriteiten aan activiteiten die je plezier geven. Maak regelmatig tijd voor dingen die je geluk brengen, of het nu gaat om lezen, werken in de tuin, sleutelen in je werkplaats, breien, spelen met de honden of kijken naar een serie.

Vind manieren om jezelf te verwennen. Kleine luxe kan een lange weg afleggen bij het verlichten van stress en het stimuleren van je humeur. Steek kaarsen aan en neem een ​​lang bad. Vraag je partner om een ​​massage. Neem een manicure. Koop verse bloemen voor het huis. Doe iets waar jij blij van wordt.

Maak jezelf aan het lachen. Lachen is een uitstekend tegengif tegen stress – en een beetje kan al ontzettend helpen. Lees een grappig boek, kijk een komedie of bel een vriend die je aan het lachen kan maken. Probeer humor te vinden in het alledaagse leven.

Ga uit het huis. Ga vaker naar buiten om tijd door brengen in de natuur of met andere mensen.

Zorg voor je eigen gezondheid

Denk aan je lichaam als een auto. Met de juiste brandstof en goed onderhoud zal het betrouwbaar en goed werken. Verwaarloos het onderhoud en het je problemen gaan geven. Voeg geen stress toe aan de mantelzorgsituatie met gezondheidsproblemen die je makkelijk kon voorkomen.

Ga naar de dokter. Het is gemakkelijk om je eigen gezondheid te vergeten. Sla medische afspraken niet open en ga naar de dokter als je je niet goed voelt. Om goed voor een ander te kunnen zorgen moet je goed voor jezelf zorgen.

Sporten. Als je gestrest en moe bent, is sporten het allerlaatste wat je zou willen doen. Maar na het sporten voel je je zeker beter. Bewegen is een sterke stressverlichter en een stemmingsverbeteraar. Beweeg de meeste dagen minimaal 30 minuten. Als je regelmatig beweegt, zal je merken dat je energie toeneemt en dat je vermoeidheid wordt bestrijd.

Oefen een ontspanningstechniek. Een dagelijkse ontspanning of meditatieoefening kan je helpen om stress te verlichten en gevoelens van vreugde en welzijn op te wekken. Probeer yoga, diepe ademhaling, progressieve spierontspanning of mindfulness-meditatie. Zelfs een paar minuten in het midden van een overweldigende dag kan je helpen om je beter te voelen.

Eet goed. Voed je lichaam met vers fruit, groenten, eiwitten, gezonde vetten (vis, noten, olijfolie). Vermijd suiker en cafeïne, die zorgen voor een crash. De eerste genoemde voedingsmiddelen geven je een constant gevoel van energie.

Slaap goed. Het is niet productief om te bezuinigen op je slaap uren. De meeste mensen hebben meer slaap nodig dan ze denken (8 uur is de norm). Als je minder krijgt, zal je humeur, energie, productiviteit en je vermogen om met stress om te gaan afnemen.

Sluit je aan bij mantelzorg ondersteuningsgroep

Een ondersteuningsgroep voor mantelzorgers is een geweldige manier om je problemen te delen en mensen te vinden die elke dag dezelfde ervaringen meemaken. Als je het huis niet gemakkelijk kan verlaten, zijn er ook veel online groepen beschikbaar.

In de meeste steungroepen praat je over je problemen en luister je naar anderen. Je krijgt niet alleen hulp, maar je kan ook anderen helpen. Het belangrijkste is dat je zal ontdekken dat je niet alleen bent. Je zal je beter voelen als je weet dat andere mensen in dezelfde situatie zitten, en hun kennis kan jou verder helpen, vooral als ze zorgen voor iemand met dezelfde ziekte als jouw geliefde.

Lokale ondersteuningsgroepen

 • Mensen die dicht bij elkaar wonen ontmoeten elkaar elke week of elke maand in een afgesproken plaats.
 • Je krijgt face to face contact en je hebt daardoor de kans om nieuwe vriendschappen te sluiten.
 • De bijeenkomsten zorgen ervoor dat je je eigen huis verlaat, zorgen voor een sociale uitlaatklep en kunnen gevoelens van isolatie verminderen.

Online ondersteuningsgroepen

 • Je leert mensen kennen die overal vandaan komen.
 • Je kan hulp krijgen zonder het huis te verlaten. Dit is goed voor mensen die geen auto hebben.
 • Je hebt toegang tot de groep wanneer het voor jou uitkomt of wanneer je de hulp nodig hebt.
 • Als de ziekte van je geliefde zeldzaam is, is de kans groter dat je iemand online vind die hetzelfde meemaakt.

Kijk eens online om meer informatie te winnen over ondersteuningsgroepen. Misschien is het iets voor jou en kan het je enorm helpen.Reactie plaatsen