Stressvrij leven? Hou het simpel
01 maart 2019 
in Stress

Stressvrij leven? Hou het simpel

Stressvrij leven. Leid jij een stress vol leven? Vele mensen leiden dit namelijk. Er zijn veel zaken die spelen in het leven: werk, een gezin, een relatie, familie, vrienden en ga zo maar door. Al deze ballen tegelijkertijd omhoog houden kost veel energie en tijd. Logisch dat er momenten van stress zijn waarbij alles niet even gemakkelijk verloopt. Ook mensen om je heen hebben bepaalde verwachtingen van je. Er worden vragen aan je gesteld en mensen geven hun meningen of adviezen. Op gegeven moment kan het allemaal teveel worden en dan is het klaar. De druk wordt te hoog en de stress wordt te veel.

De ene persoon werkt zich helemaal suf in de hoop om alles nog te kunnen volhouden en die ballen hoog te houden in de lucht, je wil niemand teleurstellen. Een ander persoon slaat helemaal dicht. Er komt niets meer uit zijn of haar handen. Door de hoeveelheid druk, spanning en stress is er een soort beveiligingssysteem aangesprongen van het lichaam dat alles in stand-by modus heeft gezet. Ook de simpele bezigheden zijn een moeilijke last geworden.Stress

Hoe je ook reageert op stress, het belangrijkste punt is dat de oorzaken van de stress verdwijnen uit je leven. Accepteer niet langer dat je maar voor altijd gebukt moet gaan onder allerlei lichamelijke en psychische klachten omdat dat er nu maar eenmaal bij hoort. Want dat is absoluut niet zo. Het hebben van stress is een keuze die je zelf kan maken in je leven. Door een aantal makkelijke stappen kan je jezelf bevrijden van de ellende van elke dag.

Het leiden van een simpel leven

Een grote factor die voor chaos en stress zorgt in je hoofd is onoverzichtelijkheid in je leven. Als je zoveel moet doen en zoveel wil doen, is het gevolg dat je geen één ding echt goed doet. Het is daarom belangrijk om voor jezelf vast te stellen wat voor jou echt belangrijk is en wat niet. Om jezelf van stress te verlossen is het belangrijk om terug te gaan naar datgene wat zeer belangrijk is voor jou. Terug naar de essentie van je leven. Kies ervoor om een leven te leiden onder jouw eigen voorwaarden. De verwachtingen van andere mensen schuif je hiermee dan ook van tafel. Het maakt niet meer uit wat andere mensen willen en verwachten, jij hebt je eigen doelen en wensen.

Bij een simpel leven draait het ook niet meer om het verlangen naar allerlei grotere en mooiere spullen. Het telkens verlangen naar meer en meer, maakt je ziek. Je zegt hiermee dat je nooit genoeg hebt of dat wat je doet nooit genoeg is. Alles draait om tevredenheid. Als je kan genieten van wat je hebt, zal je stukken gelukkiger zijn. Dicht bij jezelf blijven en je focussen op datgene wat belangrijk voor je is. Jij bent van waarde, je hebt geen bepaalde spullen of een bepaalde status nodig om dat te bevestigen.

Het zit al in de simpele dingen, bijvoorbeeld:

Kies jij voor een groter/mooier huis? Dit betekent dat de hypotheek omhoog gaat en de maandelijkse lasten toenemen. Dit betekent misschien wel dat je meer moet gaan verdienen en dus meer moet gaan werken.

of

Kies jij ervoor om te blijven wonen waar je woont? Dit betekent dat je misschien zelfs wel wat minder kan gaan werken en je meer kan focussen op het doen van leuke dingen met familie/vrienden. Je zit niet tot je nek toe in de lasten en kan rustiger gaan leven.

Elke keuze die je in je leven maakt heeft effect, kies bewust!Belangrijke stappen voor een stressvrij leven

Schulden aflossen. Neem afscheid van spullen die je niet echt nodig hebt. Laat het ook los dat je perse de nieuwste televisie, auto of smartphone moet bezitten. Ook het moeten hebben van een topbaan met aanzien valt hieronder. Deze zaken verrijken uiteindelijk je leven in geen enkele zin. De essentie van een auto is dat het je van A naar B kan brengen. Een lening hierop afsluiten zal je afleiden van een stressvrij gelukkig leven en je dus uiteindelijk alleen maar zorgen opleveren.

Leef je eigen leven. Veel mensen met stress trekken zich te veel aan van wat andere mensen van hun vinden, denken over over hen zeggen. Er is geen reden om aan te nemen dat andere mensen alle wijsheid hebben en jouw kunnen vertellen wat je het beste moet doen. Laat anderen niet bepalen wat je wel of niet moet doen. Leef je leven op je eigen voorwaarden. Als jij het nodig vindt om bepaalde dingen te doen of juist niet te doen, sta daar dan voor. Je kunt onmogelijk iedereen tevreden houden. Jouw geluk is niet afhankelijk van andermans goedkeuring.

Sparen. Door een hoge uitgavepatroon of schulden kunnen de maandelijkse inkomsten wel eens te weinig zijn om van rond te komen. Bevrijd jezelf van deze stress en leef bijvoorbeeld eens een tijdje zuinig. Geef enkel geld uit aan echt noodzakelijke boodschappen en verder helemaal niets. Het levert een enorme rust op in je hoofd en je leert zien welke aankopen wel of niet nuttig zijn in het dagelijkse leven. Zorg ervoor dat je grote maandelijkse kosten terugdringt. Heb je onnodige abonnementen? Zeg deze dan op. Alles bij elkaar opgeteld kan ervoor zorgen dat je je maandelijkse lasten veel beter kan opbrengen. Spaar alles wat je overhoudt en los daarmee schulden af, of leg een spaarpotje aan. Ontspanning

Stop met dingen waar je niet goed in bent. Als je veel energie en tijd stopt in zaken waar je niet goed in bent, kan dit heel frustrerend zijn. Daarnaast is het ook erg vermoeiend en stressvol. Het kan ook je gevoel van eigenwaarde aantasten. Het is goed om te accepteren dat je de zaken waar je niet zo goed in bent beter uit handen kan geven aan mensen die daar wel goed in zijn. Niemand is overal goed in. Focus je dus op de dingen die je wel goed kan. Hier word je veel gelukkiger van en je houdt je eigen taken simpel en overzichtelijk. Waar ben jij goed in? Doe daar meer van!

Focus je op de toekomst. Als je je in een vervelende situatie bevindt, met veel stress en zorgen, probeer je dan te richten op de toekomst. Bekijk hoe je je leven kan vormgeven in de toekomst waarbij je zoveel mogelijk oorzaken van je stress wegneemt. Denk aan dingen die je graag wil bereiken en hoe je je leven op een gelukkige manier voor je ziet.

leef in het nu. Je kan verstrikt raken in oneindige toekomstvisies en planningen voor wat er later allemaal staat te gebeuren. Hoe je het ook bedenkt: je leeft in het nu. Je kan niet alleen maar bezig zijn met de toekomst. Geniet dus ook van het nu. Natuurlijk is het logisch en goed dat je je voorbereid op zaken in de toekomst. Maar let ook eens op het nu. Kijk eens goed om je heen. Geniet van de mensen die je zijn gegeven. Luister naar de dieren die buiten zijn. Kijk eens goed naar de zon en maan als ze in al hun schoonheid stralen. Waardeer de kleine dingen die zo vanzelfsprekend lijken.

Zeg nee tegen materialisme. Veel mensen omringen zich steeds meer en meer met spullen. Ze willen meer en meer en zijn nooit gelukkig met datgene wat ze al wel hebben. Uiteindelijk zijn het niet spullen die een mens gelukkig maken. Het zit hem in de ervaringen en sociale interacties. Daar komen de herinneringen van. Lees daarom zo min mogelijk de focus op spullen. Drukte en veel spullen kunnen een gevoel van onrust meebrengen. Waar word jij ontspannen van? Een opgeruimd en minimalistische ruimte of een woning met veel spullen en rommel? Door simpel te leven ervaar je sneller een gevoel van innerlijke rust. Je hoeft je over veel zaken geen zorgen te maken. Geniet van de rust van eenvoud. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Door een simpele kijk op het leven hou je meer tijd over. Tijd om te ontspannen, tot rust te komen en te genieten.

Zorg voor een gezond lichaam. Let erop dat je op een goede manier eet en drinkt. Probeer elke dag voldoende water te drinken. Eet daarnaast zo gevarieerd en gezond mogelijk, met veel groente en fruit. Goede en gebalanceerde voeding zal je stressniveau helpen te dalen. Daarnaast is lichaamsbeweging ook een hele belangrijke. Iedere dag een half uur bewegen doet wonderen voor lichaam en geest.

Onderhoud je sociale contacten. Het leven draait uiteindelijk om het contact met andere mensen. Probeer eens meer contact te zoeken met mensen om je heen. Dit kunnen je buren zijn, maar ook mensen die je tegenkomt op straat of in de winkel. Maak eens een praatje met de kassier van de supermarkt en spreek eens wat af met een vriend die je al lang niet hebt gezien. Iedereen voelt zich beter door sociale interactie. Je humeur wordt er beter van en je zelfvertrouwen wordt vergroot. Het werkt bijzonder stressverlagend als je een gezellig gesprek kan voeren met iemand. Alleen al het onder elkaar zijn en bijvoorbeeld samen dingen doen, doet wonderen voor het verminderen van stress.

Stop met klagen. Let eens op wat je op een dag denkt en spreekt. Zorg voor meer positiviteit in je leven. Woorden en gedachten hebben veel kracht. Zorg ervoor dat je dus positief denkt en spreekt! Met klagen schiet je niets op, het brengt alleen een negatieve spiraal in je leven.

Voordelen van een stressvrij simpel leven

  1. Je komt tot de kern van je eigen leven. Als je een simpel leven leidt, kom je eenvoudig tot datgene wat echt belangrijk voor je is. Je hebt meer tijd om je te focussen op wat belangrijk is. Je komt er al gauw achter dat dit niet status, dure kleding of een druk bestaan is. Het zijn jouw dierbaren om je heen, jouw relaties met anderen en de relatie tot jezelf.
  2. Het geeft je een gevoel van innerlijke rust. In de wereld draait het vaak om druk zijn en haast hebben, maar door een simpel leven kom je beter tot innerlijke rust.
  3. Meer ruimte om te genieten. Stress zorgt ervoor dat je moeilijk nog aan iets anders kan denken. Door stress weg te werken uit je leven heb je meer tijd voor innerlijke rust en meer ruimte om mentaal te kunnen genieten. Je neemt de tijd overal voor en hoeft je niet op te fokken over alles wat je nog moet doen. Geluk zit in de kleine dingen, zegt men vaak. Je zal door de rust ook merken dat je veel meer geniet van de kleinste dingen. Stress
  4. Minder zorgen om alles wat je niet meer hebt. Waar je eerst veel waarde hechte aan dure spullen zoals elektronica en kleding, zijn het nu zaken waar je je niet meer druk om maakt. Als je een simpel leven leidt, zijn zaken zoals: macht, status en erkenning minder belangrijk. Je ziet zelf in wat belangrijk is in je leven.
  5. Je houdt meer tijd over voor belangrijke dingen. Door beter je prioriteiten te stellen heb je ook meer tijd om dat te doen wat voor jou belangrijk is. Je kan bijvoorbeeld beter voor jezelf zorgen, gezonder gaan eten en de dingen leren die je altijd al wilde leren. Je houdt tijd over voor hobby’s. Waar haal je voldoening uit? Waar word je gelukkig van? Wat is goed voor je gezondheid? Deze vragen zijn van waarde om te bepalen wat nu echt belangrijk is in je leven.
  6. Je hebt last van minder stress. Het grootste voordeel van een simpel leven en bestaan leiden is natuurlijk minder stress. Stress bepaal je voor een groot deel zelf. Leven zonder of leven met minder stress is fijn en lichamelijk en geestelijk veel beter voor je. Stress is vaak een oorzaak van vele lichamelijke en psychische klachten. Een leven zonder stress maakt je leven een stuk leuker. Mentale stress put je namelijk helemaal uit. Door simpel te gaan leven en prioriteit te stellen voor wat echt belangrijk is, kan je jezelf een hoop stress besparen.

Mijn aanbod: stressvrij leven

Wil jij een simpel leven? Soms is het erg lastig om te beginnen of de eerste stap naar verandering in je eentje te zetten. Een menselijke spiegel die je kan helpen reflecteren op jezelf, helpt vaak enorm. Wil je graag hulp om stress te verminderen in je leven?

Bekijk dan hier mijn aanbod voor een stressvrij en gelukkig leven! 

Reactie plaatsen