Stress met werken? Deze tips kunnen je helpen!
02 oktober 2018 
in Stress

Stress met werken? Deze tips kunnen je helpen!

Hoewel een beetje stress op de werkplek normaal is, kan overmatige stress je productiviteit en prestaties beïnvloeden, je fysieke en emotionele gezondheid beïnvloeden en je relaties en privéleven beïnvloeden. Het kan zelfs het verschil betekenen tussen succes en falen op het werk. Je kunt niet alles in je werkomgeving regelen, maar dat betekent niet dat je machteloos bent, zelfs als je vastzit in een moeilijke situatie. Wat je ambitie of werk ook is, er zijn maatregelen die je kan treffen om jezelf te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van stress, zodat je werkplezier verbeterd wordt en je welzijn op het werk goed is.

Wanneer heb je teveel stress op je werk?

Stress is niet altijd slecht. Een beetje stress helpt je om scherp en energiek te blijven Daarnaast ben je dan in staat om nieuwe uitdagingen goed aan te gaan. Het houdt je scherp tijdens een presentatie en voorkomt fouten. Maar in de hectische wereld van vandaag lijkt de werkplek vaak een emotionele achtbaan te zijn. Lange uren, strakke deadlines en steeds hogere eisen kunnen ervoor zorgen dat je je leeg en overweldigd voelt. En wanneer stress groter is dan je vermogen om er goed mee om te gaan, is het niet meer helpend en begint het vervelende gevolgen te hebben voor je geest, lichaam en werkplezier.

Als stress op het werk je werkprestaties, je gezondheid of je persoonlijke leven verstoort, is het tijd om actie te ondernemen. Wat u ook doet voor werk, of hoe stressvol je werk ook is, er zijn genoeg dingen die je kan doen om je algehele stressniveau te verminderen en een gevoel van controle op het werk te krijgen.

Veel voorkomende oorzaken van stress op het werk zijn:

 • Angst om ontslagen te worden
 • Meer overwerken als gevolg van een krappe personeelsbezetting
 • Druk om te presteren om aan de stijgende verwachtingen te voldoen, zonder toename van werkplezier
 • Druk om altijd optimaal te werken
 • Gebrek aan controle over hoe je je werk doet

Waarschuwingssignalen dat je teveel stress hebt op het werk

Wanneer je je op het werk overweldigd voelt, verlies je het vertrouwen. Je wordt boos, geïrriteerd of teruggetrokken. Andere tekenen en symptomen van overmatige stress op het werk kunnen zijn:

 • Je angstig, prikkelbaar of depressief voelen
 • Apathie of verlies van interesse in het werk
 • Problemen met slapen
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Spierspanning of hoofdpijn
 • Sociale terugtrekking
 • Alcohol of drugs gebruiken om ermee om te gaanTip 1: Versla werkstress door contact te maken met andere mensen

Soms is de beste stress-reducer gewoon het delen van je stress met iemand in je buurt. De daad van praten en steun/sympathie krijgen, vooral face-to-face, kan een zeer effectieve manier zijn om stoom af te blazen en je gevoel van kalmte terug te krijgen. De andere persoon hoeft je problemen niet op te lossen, ze moeten gewoon een goede luisteraar zijn.

Schakel collega’s in voor ondersteuning. Het hebben van een goede ondersteuningssysteem op het werk kan je helpen tegen de negatieve effecten van werkstress. Vergeet niet om naar hen te luisteren en steun te bieden wanneer ze ook in nood verkeren. Als je geen goede vriend op het werk hebt, kun je stappen ondernemen om socialer te zijn met je collega’s. Richt bijvoorbeeld tijdens de pauze, je aandacht niet op je smartphone, maar interesseer jezelf in je collega’s.

Leun op je vrienden en familieleden. Naast het vergroten van sociale contacten op het werk, is het hebben van een sterk netwerk van ondersteunende vrienden en familieleden van groot belang om stress op alle gebieden van je leven te beheersen. Aan de andere kant, hoe eenzamer en meer geïsoleerd je bent, hoe groter je kwetsbaarheid voor stress.

Bouw nieuwe bevredigende vriendschappen. Als je niet het gevoel hebt dat je iemand hebt om naar toe te gaan – op je werk of in je vrije tijd – is het nooit te laat om nieuwe vriendschappen te sluiten. Ontmoet nieuwe mensen met gemeenschappelijke interesses door een cursus te volgen of lid te worden van een club, of door je tijd vrij te maken vrijwilligerswerk. Naast dat het een geweldige manier is om je sociale netwerk uit te breiden, levert het behulpzaam zijn aan anderen, vooral degenen die waardering hebben, enorm veel plezier en kan het helpen om stress aanzienlijk te verminderen.

Tip 2: Ondersteun je gezondheid met lichaamsbeweging en voeding

lichaamsbeweging

Als je teveel op het werk bent gericht, kan je gemakkelijk je lichamelijke gezondheid verwaarlozen. Maar wanneer je let op je gezondheid met goede voeding en lichaamsbeweging, ben je sterker en beter bestand tegen stress.  Voor jezelf zorgen heeft geen totale levensstijlverandering nodig. Zelfs kleine dingen kunnen je humeur verbeteren, je energie verhogen en je het gevoel geven dat je weer op de bestuurdersstoel zit.  Maak tijd voor regelmatige lichaamsbeweging. Oefeningen die je hartslag verhogen en je laten zweten, is een enorm effectieve manier om je humeur te verbeteren, je aandacht te verscherpen en laat zowel de geest als het lichaam ontspannen. Ritmische bewegingen, zoals lopen, rennen, dansen, drummen, enz. zijn vooral rustgevend voor het zenuwstelsel. Probeer op de meeste dagen minstens 30 minuten aan lichaamsbeweging te doen voor maximale stressverlichting. Als het gemakkelijker is om in je schema te passen, splits je de lichaamsbeweging op in twee of drie kortere segmenten. En wanneer de stress op het werk toeneemt, probeer dan een korte pauze te nemen en ga weg van de stressvolle situatie. Maak indien mogelijk een wandeling buiten de werkplek. Lichamelijke beweging kan je helpen om je balans te herstellen.

Voedselkeuzes

Jouw keuze voor eten kan een enorme impact hebben op hoe je je tijdens een werkdag voelt. Het eten van kleine, frequente en gezonde maaltijden helpt bijvoorbeeld je lichaam om een gelijkmatige bloedsuikerspiegel te handhaven, je energie en focus te behouden en stemmingswisselingen te voorkomen. Een lage bloedsuikerspiegel kan je angstig en prikkelbaar maken. En teveel eten kan je lusteloos maken.

Minimaliseer suiker en geraffineerde koolhydraten. Als je stress ervaart, kan je snakken naar zoete snacks, gebakken voedsel of troostmaaltijden zoals pasta of patat. Maar deze ‘feel-good’ voedingsmiddelen leiden als snel tot een crash in de stemming en energie, waardoor symptomen van stress erger worden.

Verminder je inname van voedingsmiddelen die je gemoedstoestand negatief kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan cafeïne, transvetten en voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan chemische conserveermiddelen of hormonen.

Eet meer Omega-3-vetzuren om je humeur een boost te geven. De beste bronnen zijn vette vis (zalm, haring, makreel, ansjovis, sardines, zeewier, lijnzaad en walnoten.

Vermijd nicotine. Roken als je gestrest bent, lijkt misschien rustgevend, maar nicotine is een krachtige stimulans die leidt tot hogere, niet lagere, angstniveaus.

Drink alcohol met mate. Alcohol lijkt misschien tijdelijk je zorgen te verminderen, maar teveel kan angst veroorzaken en als het uitgewerkt is je humeur negatief beïnvloeden.

Tip 3: Wees niet te zuinig met je slaapuren

Misschien heb je het gevoel dat je niet de tijd hebt om een ​​volledige nachtrust te krijgen. Maar verminderen op slaap belemmert je productiviteit overdag, je creativiteit, je probleemoplossende vaardigheden en het vermogen om je te focussen. Hoe beter je bent uitgerust, des te beter ben je in staat om je verantwoordelijkheden op het werk te pakken en het hoofd te bieden tegen stress op het werk.

Verbeter de kwaliteit van je slaap door je dagelijkse dag- en nachtroutine gezond te maken. Ga bijvoorbeeld naar bed en sta elke dag op dezelfde tijd op, zelfs in het weekend, wees slim over wat je eet en drinkt gedurende de dag en pas aanpassingen aan in je slaapomgeving. Probeer elke nacht ongeveer 8 uur slaap te halen, dat hebben de meeste mensen nodig om goed te functioneren.

Doe alle schermen één uur voor het slapengaan uit. Het uitgestraalde licht van tv, tablets, smartphones en computers onderdrukt de aanmaak van melatonine door je lichaam en kan je slaap ernstig verstoren.

Vermijd actieve activiteiten en stressvolle situaties voor het slapen gaan zoals het inhalen van werk. Richt je in plaats daarvan liever op stille, kalmerende activiteiten, zoals lezen of luisteren naar zachte muziek, terwijl de lichten gedimd zijn.

Stress en wisselende diensten op het werk

Verschillende diensten op het werk, zoals avonddiensten en ochtenddiensten kunnen je slaap kwaliteit sterk beïnvloeden. Wat op zijn beurt van invloed kan zijn op je productiviteit en prestaties en je kwetsbaarder kan maken voor stress.

 • Pas je slaap-waakcyclus aan door jezelf bloot te stellen aan fel licht als je wakker moet zijn om te werken en zorg ervoor dat alles donker is als het tijd is om te gaan slapen.
 • Beperk het aantal nachtelijke of onregelmatige diensten die je op een rij verricht om zo slaap deprivatie te voorkomen. Zorg ervoor dat je niet telkens wisselende diensten draait, hierdoor kan je hetzelfde slaapschema beter behouden.

Tip 4: prioriteiten stellen en organiseren

Wanneer stress op het werk en op de werkplek je dreigt te overweldigen, zijn er eenvoudige, praktische stappen die je kunt nemen om de controle terug te krijgen.

Tijdmanagementtips voor het verminderen van werkstress

Maak een evenwichtig schema. Alleen werken en geen vrije tijd is een recept voor een burn-out. Alle. Probeer een balans te vinden tussen werk en gezinsleven, sociale activiteiten en eenzame bezigheden, dagelijkse verantwoordelijkheden en niks doen.

Vertrek eerder in de ochtend. Zelfs 10-15 minuten kan het verschil maken tussen hectisch haasten en tijd hebben om je dag te rustig te beginnen. Als je altijd te laat komt, zet je je klokken en horloges vooruit om jezelf extra tijd te geven en je stressniveaus te verlagen.

Plan regelmatig pauzes. Zorg ervoor dat je de hele dag korte pauzes neemt om een ​​wandeling te m

aken, een praatje te maken met een vriendelijk gezicht of een ontspanningstechniek te oefenen. Probeer ook voor lunch van je bureau of werkplek weg te gaan. Het zal je helpen om te ontspannen en op te laden.

Creëer gezonde grenzen. Velen van ons voelen zich onder druk gezet om 24 uur per dag beschikbaar te zijn of we voelen ons verplicht onze smartphones te controleren op berichten en updates van werk. om onze Maar het is belangrijk om periodes te handhaven waarin je niet werkt of aan het werk denkt. Dat kan betekenen dat je ’s avonds of in het weekend thuis geen e-mails controleert.

Maak niet teveel afspraken. Vermijd dingen gelijk achter elkaar in te plannen en prop niet teveel in één dag. Als je te veel op je bord hebt, maak dan een onderscheid tussen de ‘zou kunnen’ en de ‘moet perse’ activiteiten. Zet taken die niet echt noodzakelijk zijn onderaan de lijst neer of verwijder ze helemaal.Tips voor taakbeheer voor het verminderen van werkstress

Prioriteer taken. Eerst de taken met hoge prioriteit aanpakken. Als je iets heel onplezierigs te doen hebt, doe dat dan gelijk. De rest van je dag zal hierdoor aangenamer zijn.

Projecten in kleine stapjes splitsen. Als een groot project overweldigend lijkt, concentreer je je op één stap die je kunt uitvoeren, in plaats van alles tegelijk te doen.

Delegeer verantwoordelijkheid. Je hoeft het niet allemaal zelf te doen. Laat het verlangen los om elke kleine stap te controleren. Je zult onnodige stress loslaten in het proces.

Wees bereid compromissen te sluiten. Soms, als je allemaal wat flexibeler kan zijn op het werk, zal je een gelukkige middenweg vinden die de stress voor iedereen vermindert.

Tip 5: Breek slechte gewoonten die bijdragen aan stress op het werk

Velen van ons maken stress op het werk slechter met negatieve gedachten en gedrag. Als je deze zelfvernietigende gewoonten kunt omkeren, zal je merken dat door de werkgever opgelegde stress gemakkelijker te hanteren is.

Weersta het perfectionisme. Als je onrealistische doelen voor jezelf stelt, ben je bezig om tekort te schieten. Streef ernaar om je best te doen, niemand kan meer vragen dan dat.

Draai je negatieve denken om. Als je je op het nadeel van elke situatie en interactie concentreert, zal je merken dat je geen energie en motivatie meer hebt. Probeer positief te denken over je werk, vermijd negatief denkende collega’s en klop jezelf op de rug voor kleine prestaties, zelfs als niemand anders dat doet.

Probeer niet het onbeheersbare te beheersen. Veel dingen op het werk vallen buiten onze controle – met name het gedrag van andere mensen. In plaats van erover te piekeren, focus je op de dingen die je kan beheersen, zoals de manier waar je voor kiest om op problemen te reageren.

Zoek naar humor in de situatie. Wanneer het op de juiste manier wordt gebruikt, is humor een uitstekende manier om stress op de werkplek te verlichten. Wanneer jij of degenen om je heen dingen te serieus gaan nemen, zoek dan een manier om de stemming te verlichten door een grap of een grappig verhaal te vertellen.

Ruim je werkomgeving op. Als je bureau of werkruimte een puinhoop is, ruim op en gooi de rommel weg; alleen weten waar alles is, kan tijd besparen en stress verminderen.

Wees proactief met betrekking tot je werk

Wanneer we ons onzeker, hulpeloos of uit controle voelen, zijn onze stressniveaus het hoogst. Hier zijn enkele dingen die je kan doen om het gevoel van controle over je werk te herpakken.

Praat met je werkgever over stressfactoren op de werkplek. Gezonde en gelukkige werknemers zijn productiever, dus je werkgever heeft een stimulans om stress op de werkplek aan te pakken waar mogelijk. Laat je werkgever weten van welke dingen jij last hebt op je werk en die dus je werkprestaties beïnvloeden.

Verduidelijk je taakomschrijving. Vraag je leidinggevende om een ​​bijgewerkte beschrijving van je taken en verantwoordelijkheden. Je kan dan misschien opmerken dat sommige dingen waarvan ze verwachten die je doen, geen deel uitmaken van je taakomschrijving en dat je dus eigenlijk werk verricht dat buiten jouw verantwoordelijkheid valt.

Vraag een overplaatsing aan. Als je werkplek groot genoeg is, kan je mogelijk ontsnappen aan een giftige omgeving door over te stappen naar een andere afdeling.

Vraag nieuwe taken. Als je al heel lang hetzelfde werk doet, vraag dan om iets nieuws te proberen: een ander niveau, een ander verkoopgebied, een ander apparaat, etc.

Neem vrij. Als een burn-out onvermijdelijk lijkt, neem dan een volledige onderbreking van het werk. Ga op vakantie, gebruik je zieke dagen, vraag om een ​​tijdelijk verlof. Alles om jezelf uit de situatie te verwijderen. Gebruik de tijd om je batterijen op te laden en perspectief te nemen.

Zoek naar tevredenheid en zin in je werk

Je verveeld voelen of niet tevreden zijn met wat je voor grote delen van de dag doet, kan een hoge mate van stress veroorzaken en een zware tol van je fysieke en mentale gezondheid eisen. Maar voor velen van ons is het hebben van een droombaan die we zinvol en lonend vinden, precies dat: een droom. Zelfs als je niet in de positie bent om van loopbaan te veranderen in iets waar je van houdt en waar je hartstochtelijk over bent – en de meesten van ons zijn dat niet – kun je nog altijd doel en vreugde vinden in een baan waar je niet van houdt.

Zelfs in alledaagse banen, kan je je bijvoorbeeld vaak richten op dat wat je doet mensen helpt of je zorgt voor een zeer nodig product of dienst. Focus je op de aspecten van de baan die je leuk vindt, ook al is dat gewoon het praten met collega’s tijdens lunch. Als je je houding ten opzichte van je baan veranderd, kan je ook weer een gevoel van doelgerichtheid en controle krijgen.

Hoe managers of werkgevers stress op het werk kunnen verminderen

Ben je een manager of heb je een leiding gevende functie? Dan kan jij veel betekenen voor je werknemers! Als je werknemers lijden aan werk gerelateerde stress, kan dit leiden tot een lagere productiviteit, verloren werkdagen en een hoger personeelsverzuim. Als manager, supervisor of werkgever zijn er echter dingen die je kunt doen om stress op de werkplek te verminderen. De eerste stap is om te fungeren als een positief rolmodel. Als je kalm kunt blijven in stressvolle situaties, is het veel gemakkelijker voor je werknemers om dit voorbeeld te volgen.

Raadpleeg je werknemers. Praat met hen over de specifieke factoren die hun werk stressvol maken. Sommige dingen, zoals falende apparatuur, onderbezetting of een gebrek aan supervisorfeedback, kunnen relatief eenvoudig zijn om aan te pakken. Het delen van informatie met werknemers kan ook de onzekerheid over hun baan en toekomst verminderen.

Communiceer één op één met je medewerkers. Door aandachtig te luisteren, voelt een werknemer zich gehoord en begrepen en help je om zijn of haar stress te verminderen.

Werk op een positieve manier aan conflicten op de werkplek. Respecteer de waardigheid van elke medewerker.

Geef werknemers kansen om deel te nemen aan beslissingen die hun baan beïnvloeden. Krijg werknemersinput over werkregels. Als ze bij het proces betrokken zijn, zullen ze meer toegewijd zijn.

Vermijd onrealistische deadlines. Zorg ervoor dat de werkbelasting geschikt is voor de capaciteiten en middelen van je medewerkers.

Verduidelijk je verwachtingen. Definieer duidelijk de rollen, verantwoordelijkheden en doelen van medewerkers. Maak managementacties eerlijk en duidelijk met de waarden van de organisatie.

Bied beloningen aan. Prijs goede werkprestaties mondeling en organisatiebreed. Plan potentieel stressvolle perioden, gevolgd door perioden met minder strakke deadlines. Bied mogelijkheden voor sociale interactie tussen werknemers.Reactie plaatsen